• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

23 august 1939 - o zi neagră pentru națiunea română. 

23 august 1939 - ziua când Basarabia și Bucovina de Nord au fost jucate la masa tratativelor între URSS și Germania nazistă.O zi neagră - ziua când a fost pecetluit destinul României Mari. Un an mai târziu, în vara lui 1940, cele două provincii românești au căzut în mână sovieticilor.



La data de 23 august 1939 a fost incheiat la Moscova, tratatul Molotov-Ribbentrop, cunoscut si ca pactul Stalin-Hitler. Oficial acesta a fost un tratat de neagresiune intre Uniunea Sovietica si Al Treilea Reich si a fost semnat de ministrul de externe al URSS, Veaceslav Molotov, si de ministrul de Externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop, in prezenta lui Stalin.
Desi acest tratat a ramas cunoscut in istorie purtand numele celor doi ministri de Externe ai URSS si a celui de Al Treilea Reich, in realitate cei doi au actionat doar ca niste imputerniciti ai patronilor lor politici.

Atat Hitler cat si Stalin au evitat sa semneze personal tratatul din doua motive. In primul si in primul rand nu aveau cum sa se intalneasca. Nici Stalin nu avea cea mai mica incredere in Hitler sa se duca la Berlin sa semneze un astfel de tratat, acelasi lucru fiind valabil si pentru Hitler care nu s-ar fi dus sa se intalneasca cu Stalin la Moscova.

Semnarea tratatului pe un teritoriu neutru nu era posibila. In al doilea rand nici unul nu vroia sa se compromita semnand un tratat bilateral cu un regim pe care in mod oficial il condamnase pana atunci.


Scopul oficial al tratatului a fost exprimat prin dorinta pe care o avea Hitler sa asigure Germaniei flancul estic in perspective unei iminente invazii a Poloniei, in acelasi timp Stalin dorea sa primeasca asigurari ca sovieticii nu vor fi tinta unui atac german, URSS-ul fiind nepregatita sa faca fata unei astfel de agresiuni datorita faptului ca toata conducerea Armatei Rosii fusese decimata de epurarile din timpul Marii Terori.

Cu aceasta ocazie se semneaza si Protocolul Aditional Secret, conceput ca o anexa a pactului, dar care a reprezentat in realitate cea mai importanta parte a lui. Existenta acestui protocol nu a fost recunoscuta de catre Uniunea Sovietica pana in 1990.

Protocolul consemneaza la punctul trei ca, referindu-se la Europa sud-estica partea sovietica, isi manifesta interesul pentru Basarabia, in timp ce Germania nazista isi manifesta totalul dezinteres fata de aceasta regiune si recunoaste legitimitatea pretentiilor sovietice de a ocupa acest teritoriu.

Prin acest protocol, lui Stalin i se da practic mana libera sa ocupe Basarabia, Estonia, Letonia, Finlanda, si o parte din Polonia Orientala. In momentul semnarii tratatului se convenise ca Lituania sa faca parte din zona de interes al celui de Al Treilea Reich.

Prin acest tratat Hitler putea sa ocupe doua treimi din Polonia la care se adauga Lituania. In privinta acestei tari s-a convenit mai tarziu sa revina sovieticilor in schimbul unor teritorii din Polonia ocupate de Armata Rosie.

In cazul Finlandei, datorita eroicei rezistente a acestui popor, si a incompetentei comandantului sovietic de pe acest front, Kliment Vorosilov, aceasta tara a reusit sa isi pastreze independenta, pierzand teritorii din Karelia.

La zece zile dupa semnarea acestui tratat, Al Treilea Reich a invadat Polonia la 1 septembrie 1939, aceasta fiind data declansarii celui de Al Doilea Razboi Mondial. Declansarea invaziei sovietice in Polonia are loc la data de 17 septembrie.

Pe 23 septembrie dupa incheierea campaniilor de cucerire ale Poloniei cele doua puteri totalitare fac un schimb de teritorii, sovieticii cedeaza Germaniei, Polonia Centala, primind in schimb Lituania.

La 26 iunie 1940, Uniunea Sovietica adreseaza un ultimatum guvernului Romaniei sa cedeze teritoriul Basarabiei si al Bucovinei de Nord in 24 de ore. Nota a fost inmanata de Veaceslav Molotov, ministrului roman la Moscova, Gheorghe Davidescu. Raspunsul Romaniei a fost dat pe 27 iunie propunandu-se crearea unei comisii mixte pentru solutionarea pasnica a diferendului.

In aceeasi zi URSS-ul trimite un ultimatum prin care Romania sa cedeze Basarabia si Bucovina de Nord in termen de patru zile, specificandu-se ca asteapta raspunsul in aceeasi zi, si ca pe 28 iunie, adica a doua zi, Armata Rosie va ocupa orasele Cernauti, Chisinau si Cetatea Alba.

Decizia lui Carol II, a fost de a ceda Basarabia si Bucovina de Nord, raspunsul afirmativ la nota sovietica fiind dat in noaptea de 27 spre 28 iunie 1940.

sursa

Categories:

Leave a Reply