• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Premier League
Foto: gamblingkingz.com
Au inventat şi reinventat fotbalul. Au cei mai dedicaţi şi frumoşi suporteri, au o eleganţă care transcede orice altă competiţie. Au 10.000 de fani în tribune la meciuri de liga a treia. Au cele mai nobile poveşti ale fotbalului, alături de cele mai siropoase telenovele pe care le-a văzut vreodată acest sport. Au totul şi vor să se sinucidă. De jos în sus.


INTRODUCERE
Fotbalul rulează vedetele zilei de astăzi şi îşi fundamentează viitorul pe tineret şi juniori. Un dream team durează 4-5 sezoane. Un junior de 16 ani poate fi vedeta de mâine.
În Anglia, viitorul stă în mâinile Academiilor de Tineret. Fiecare club are una.

CE ESTE PREMIER LEAGUE
Prima divizie a fotbalului din Anglia, cunoscută şi ca “masa bogaţilor” este un fel de stat în stat. Premier League nu este doar primul eşalon. Este EŞALONUL. Din 1992 a rupt legăturile cu restul diviziilor şi s-a organizat independent după modelul corporaţiilor. Fiecare club prezent în Premier League este acţionar al acestei companii.
 
CE ESTE FOOTBALL LEAGUE
Football League
Foto: footiewallpapers.com

Din 1888 şi până în 1992 a reprezentat primele patru divizii ale fotbalului englez. Din 1992 şi până în prezent, Football League se ocupă de eşaloanele inferioare: Championship, League One şi League Two, în care activează un total de 72 de echipe.

JUNIORII ÎN ACTUALUL SISTEM
Banii conduc fotbalul. O realitate care nu mai trebuie demonstrată. Finanţele joacă un rol cheie în organizarea şi viitorul oricărui club, iar una dintre sursele de venit o reprezintă vânzarea tinerelor talente. Majoritatea cluburilor din Football League pun mare preţ pe propriile academii de tineret. De aici poate apărea un Rooney, mai întâi adus la echipa mare şi apoi vândut de Everton la United cu 25 de milioane de lire sterline. De aici poate apărea măcar un Connor Wickham, vândut de Ipswich lui Sunderland pentru 8 milioane pe loc, plus alte 4 în funcţie de meciurile pe care atacantul de 18 ani le va juca la noul club.
 
Rooney in tricoul lui Everton
Foto: thesun.co.uk

Pentru ca echipele mici să ajungă să vândă astfel de jucători trebuie mai întâi să poată să îi păstreze la propriile academii de tineret cât timp respectivele super-talente au între 12 şi 16 ani. Acum o fac în măsura în care “the tribunal system” prevede câteva reguli care împiedică exodul. Principala piedică în calea vânătorii de mici talente este regula celor 90 de minute. Niciun club mare nu poate aduce un copil de la juniorii altei echipe daca familia respectivului locuieşte la mai mult de 90 de minute distanţă de sediul noii grupări.

JUNIORII ÎN NOUL ELITE PLAYER PERFORMANCE PLAN
 
Grupările din Premier League vor să aducă mai uşor tinerele vedete la propriile academii de tineret. În loc de 8 milioane de lire sterline pentru un Wickham de 18 ani, s-ar putea plăti doar indemnizaţia de formare a jucătorului care arată astfel: 1 sezon între 9 şi 11 ani înseamnă 3.000 de lire, iar între 12 şi 16 ani minimum 16 şi maximum 40.000 de lire. După noul regulament, la 16 ani, Wickham ar fi putut ajunge la orice club din Anglia care ar fi plătit lui Ispwich maximum 170.000 de lire. Diferenţa este enormă şi lucrează în favoarea marilor grupări din Premier League.

MOMEALA

Foto: thesun.co.uk

Pentru ca vechiul sistem să fie înlocuit cu cel  nou este nevoie atât de voturile cluburilor din prima divizie cât şi de acceptul celor din Football League. Primul pas a fost un cal troian. Acum 3 ani, Premier League le-a făcut celor 72 de cluburi din eşaloanele inferioare un “cadou” de 90 de milioane de lire sterline, pentru “dezvoltarea ariilor cu probleme”, inclusiv a sistemului de tineret. Odată cu apariţia în peisaj a EPPP, cadoul s-a transformat în regulă. Premier League va plăti anual 5 milioane de lire sterline, adică aproximativ câte 70.000 pentru fiecare club din Football League.
Rezultatul? Dincolo de controverse, planul a fost aprobat cu 44 de voturi pentru, 22 împotrivă (3 absenţe şi o abţinere). Cluburile mici au cedat, în special în partea de jos a ierarhiilor. O grupare din League Two preferă o sumă constantă plătită anual, în schimb una din Championship, cu şanse fie şi teoretice de a ajunge cândva la masa bogaţilor din Premier League preferă să-şi păstreze juniorii până când îi poate vinde pe sume care să conteze cu adevărat.

EFECTUL DE BUMERANG / ANTI EPPP

În noul sistem în care un club nu mai are nici măcar şansa teoretică să-şi vândă vedeta de la tineret măcar pe 2-3 milioane, majoritatea grupărilor iau în calcul închiderea academiilor de tineret. Pur şi simplu nu îşi mai au rostul!

Barry Fry
Foto: lmg-entertainments.co.uk
Barry Fry, director sportiv Peterborough: “Cluburile mici vor calcula cât costă întreţinerea unei academii de tineret şi nu vor mai găsi nicio raţiune să investească în aşa ceva dacă marile cluburi din Premier League le pot deturna tinerii talentaţi pe sume de nimic!”
BANI PENTRU NIMIC / PRO EPPP

În favoarea noului sistem vin sumele pe care orice club le va încasa fără să vândă nimic. Nu întotdeauna o academie de tineret şi produce efectiv un talent vândut pe bani buni, aşa că sumele oferite anual de Premier League sunt mai mult decât binevenite. Un studiu recent a relevat că oricum, echipele de top vor tineri cu orice preţ şi dacă nu îi pot avea pe cei englezi, se orientează spre juniorii de perspectivă din alte ţări. Iată alte detalii interesante ale studiului care justifică introducerea EPPP:
  • doar 33 % dintre jucătorii sub 24 de ani transferaţi în vară de la un club la altul sunt englezi
  • doar 32% din sumele de transfer vehiculate în vară au fost plătite pentru tineri crescuţi la cluburi din Anglia, în timp ce 68% au fost plătite pentru străini
  • doar 37% din jucătorii care evoluează în Premier League sunt englezi
Prin EPPP, oficialii Premier League vor să emuleze modelele setate de Barcelona şi de naţionala Spaniei. Dacă marile cluburi din Anglia pot strânge la propriile academii de tineret viitorul promiţător al ţării, atunci vor putea concura şi la nivel de echipă de club şi la naţională cu cele mai omogene grupări din istoria fotbalului. Iată alte câteva date din studiul pro EPPP:
  • din cei 35 de jucători de la Barcelona B, doar doi sunt străini. Arsenal Reserves are 16 străini dintr-un total de 25 de fotbalişti
  • din cei 24 de jucători de la Real Madrid Castilla, doar doi sunt străini. Manchester United Reserves are 24 de fotbalişti, dintre care 9 străini
  • din cei 27 de jucători de la Valencia B, doar 3 sunt străini. Liverpool Reserves are 12 străini din 26 de fotbalişti legitimaţi

sursa= http://www.istoriafotbalului.com/fotbalul-englez-se-sinucide-de-jos-in-sus-elite-player-performance-plan/

Categories:

Leave a Reply