• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments


La o masă festivă sau la restaurant, șervetul de pânză, reprezintă un element de limbaj nonverbal între invitați și chelneri. Nu e nevoie mereu de cuvinte dacă știi regulile jocului.
Șervetul se poate aranja în mai multe feluri: pentru micul dejun împăturit în formă de triunghi și pus pe farfurie, iar pentru cină împăturit dreptunghiular, în stânga farfuriei. Acest obicei datează din vremea în care la cină se servea supă. Aceste modalități de împăturire nu sunt obligatorii, azi, restaurantele au parte de multă creativitate și inspirație.
Înainte de a-l pune pe genunchi, se despăturește pe lungime. Nu scutura șervetul pentru a-l desface și nu-l flutura. Acționează cu discreție și aici. La sfârșitul mesei, se așează lângă farfurie, în partea stângă.
Folosește-te de șervet pentru a tampona ușor buzele, fără gesturi bruște. E elegant să nu lași urme de grăsime sau ruj atunci când bei apă, cafea sau orice altceva.
Dacă vrei să părăsești masa, dar nu ai terminat de mâncat, șervetul își va găsi loc pe scaun. Dacă e lăsat pe masă, chelnerul va înțelege că ai terminat și se va simți îndreptățit să ia mâncarea sau vesela.
Poftă bună!

Categories:

Leave a Reply