• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments


Средневековый замок XXI века
Castel medieval din secolul XXI

Castelele medievale - monumente impresionante ale timpurilor vechi; chiar si in ruini, crescute cu tufe si acoperite cu colb, ele lasa o impresie de neuitat asupra inimilor romantice. Necatand la toate incercarile de a le pastra, castelele se distrug tot mai repede si mai repede... Sa dispara oare cu totul in curind? Se pare ca nu! Cel mai ambitios proiect al amatorilor Evului Mediu - incercarea de a inalta de la zero un castel din secolul al XIII-lea - e deja la jumatate de cale. 





Средневековый замок Геделон в 2011 году
Castelul medieval Guedelon in secolul XXI


Initiator si parinte al acestui proiect este Michel Guyot.  Născut în Berry, plecat la Paris, cochetant în domeniul academic cu Artele Frumoase, a întreţinut o vreme o galerie de artă în capitala Franţei, după care a făcut un "împrumut" la bancă, într-o perioadă în care băncile mai dădeau bani pentru poveşti frumoase, şi şi-a cumpărat primul lui castel, La Roche. Vreme de trei ani a dat lecţii de echitaţie acolo împreună cu fratele lui, după care au cumpărat un alt castel, Saint-Fargeau (în 1979) şi afacerile au început să meargă din ce în ce mai strălucit. Până aici, nimic nou sub soare. Aceleaşi hicleşuguri negustoreşti... Michel Guyot a ajuns însă la un moment dat pe un şantier, cel de la Hermione, unde doi savanţi nebuni sau nebuni învăţaţi construiau o fregată din secolul al XVIII-lea. Guyot a fost cuprins pe dată de entuziasm şi s-a trezit cu idei trăsnite: de ce să nu construiască şi un castel din secolul al XIII-lea!


Средневековые технологии строительства замков
Tehnologii medievale de constructie a castelelor


Contactează repede doi castelologi, pe Nicholas Fauchere şi pe Christian Corvisier şi le explică avantajele de care ar putea beneficia mediul academic o dată cu apariţia unui asemenea şantier. De ce alesese Guyot ca model tocmai un castel din secolul al XIII-lea? Ne spune chiar el. Pentru că c'est la belle période de la construction française, avec une architecture brute, massive, fonctionnelle et défensive... Următorul pas a fost descoperirea poienii de la Guedelon, iar după aceea visele ar fi putut deveni realitate.



Средневековый замок строится по старинке
Castelul medieval se construieste in stil vechi



Toate ca toate, dar nimic nu se mai face astăzi fără... management. Guyot a contactat-o aşadar pe Marilyne Martin, la rândul ei implicată în alte nebunii, cu expreirneţe forestiere, dar de natură economică, asupra cărora nu are rost să insistăm pentru a nu plictisi cititorii, şi a transformat-o în "pârcălăbeasă". Doamna Martin nu a stat nici ea pe gânduri prea mult. A acceptat propunerea care îi fusese făcută şi a purces să ducă la capăt complicatele probleme ale cumpărării de teren, identificării de muncitori, etc. A luat legătura cu specialiştii în domeniu, a muncit zi şi noapte pentru proiect, şi în cele din urmă, în 1997, şantierul de la Guedelon a fost deschis.
La început nu era mare lucru de vazut. Au muncit cu toţii la săpatul fundaţiilor, la tăiat piatra, la construit colibe şi la multe altele. Cu timpul însă construcţia a început să prindă contur, locul a început să fie din ce în ce mai vizitat, iar astăzi se întreţine din taxele de vizitare. Cei care muncesc şi îşi duc viaţa la Guedelon sunt în acelaşi timp şi ghizi, se îmbracă destul de "medieval", dar departe de ridicolul costumelor de festival, şi se poartă ca şi cumşi-ar lua munca în serios.



Средневековый замок строится по старинке

Castelul medieval se construieste in stil vechi 

Ce se întâmplă la Guedelon este tare frumos... dacă eşti tânăr, tare ai vrea să faci şi tu acelaşi lucru. Dar în România nu prea avem acea arhitectură militară atât de frumoasă a secolului al XIII-lea. Şi nu avem nici fonduri. Şi noi pe atunci nici nu prea ridicam construcţii în piatră! Şi ce dacă ? Ce, nu putem trage un val de pământ cu şanţ şi palisadă şi să-l prezentăm şi noi drept cetatea de scaun a lui Tihomir? Aş... De unde lemne? De unde teren? De unde bani pentru începutul investiţiei? De unde să iei oamenii entuziaşti? În ceea ce priveşte lemnele, probabil că într-o măsură disperată am reuşi să obţinem din partea Consiliului Judeţean (al nu numim cărui judeţ) vreo remorcă de lemne. Poate că primăria satului din apropiere ne-ar da şi ea voie la urma urmei să luăm vreo căruţă de papură din balta comunală. Cu aceste materiale am reuşi probabil să construim numai... un bordei neolitic vădăstrean! În măsura în care am avea şi terenul.... Dar cine să dea bani pentru teren? Banca Agricolă? Banca Cormercială, care este ea însăşi una dintre cele mai mari cacofonii? Aş! Poate ne va sponsoriza numai Coca Cola cu vreo 5 stelaje şi atâta tot, să aibă şi membrii expediţiei cu ce să-şi răcorească setea... Restul va trebui să îl facem pe banii noştri, şi la cât preconizăm că sunt ei de puţini, nu credem să iasă mare lucru. Cât despre entuziaşti... să nu mai discutăm. Există două categorii. Specialiştii care te refuză spunând că nu ar lua parte la ceva atât de ridicol şi "nespecialiştii", care şi-ar dori să construiască atât de multe încât ar ajunge să strice proiectul...




Современные историки превращаются в средневековых плотников
Istoricii contemporani se transforma in lemnari medievali




Замок Геделон - самый амбициозный проект реконструкторов средневековья в мире
Castelul Guedelon este cel mai ambitios proiect al reconstructorilor Evului Mediu din lume





Categories:

Leave a Reply