• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Arestarea fondatorului WikiLeaks a făcut înconjurul lumii. Adevarul.ro vă prezintă o trecere în revistă a tumultoasei vieţi a lui Julian Assange, omul din spatele celui mai controversat site din lume.
* S-a născut pe 3 iulie 1971, în Townsville, Queensland (Australia) şi şi-a petrecut o mare parte din copilărie pe Magnetic Island. Părinţii lui au condus o companie de teatru.


* Are un frate vitreg din cea de-a doua căsătorie a mamei sale, care a stat ascunsă, cu cei doi copii, timp de cinci ani, pentru a nu pierde custodia celui mic. S-a mutat de foarte multe ori şi a
schimbat multe şcoli şi, mai târziu, universităţi.
* În 1987, după ce a împlinit vârsta de 16 ani, Assange şi-a început activitatea de hacker, sub numele de "Mendax". Împreună cu alţi doi hackeri, a format grupul "International Subversives" („Subversioniştii Internaţionali").
* În 1991, Poliţia Federală Australiană, i-a percheziţionat casa din Melbourn, fiind suspectat că a accesat,  prin intermediul unui modem,computerele unei universităţi din Australia, ale companiei de telecomunicaţii Nortel şi ale altor organizaţii.
* În 1992, a pledat vinovat în cazul a 24 de acuzaţii de hacking şi a fost eliberat pe o cauţiune (2.100 de dolari).
* În 1993, a fost implicat în fondarea unuia dintre primele servicii de furnizare de Internet din Australia, "Suburbia Public Access Network".
* Începând cu 1994, Assange a lucrat ca programator şi dezvoltator de software în Melbourne.
* A contribuit la mai multe patch-uri pentru proiectul PostgreSQL, în 1996.
* A contribuit la apariţia "Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier " (1997), care relatează, printre altele, şi despre experienţa sa în grupul „Subversioniştii Internaţionali".
* Din 1997, a luat parte la conceperea sistemului de criptare Rubberhose, parte dintr-un pachet software pentru Linux.
* Din 2003 până în 2006, a studiat fizica şi matematica la Universitatea din Melbourne. În plus, a mai participat la cursuri de filozofie şi neuropsihiatrie.
* În 2006, a fondat WikiLeaks, o organizaţie "fără sediu fix". Sofisticata structură este capabilă să culeagă informaţii şi documente secrete, garantând anonimatul surselor şi le poate răspândi peste tot fără cenzură, datorită folosirii unor site-uri-oglindă şi a cel puţin 20 de servere, în cele mai îndepărate colţuri ale lumii.
* WikiLeaks a atras atenţia la nivel mondial în luna aprilie 2010, când a postat imagini luate dintr-un elicopter american militar Apache asupra Irakului în 2007. Imaginile au arătat soldaţi americani omorând cel puţin 18 persoane, inclusiv doi jurnalişti.
* După dezvăluirile WikiLeaks, a devenit unul dintre cei mai filaţi oameni din lume. Astfel, a ajuns să ducă o viaţă ascunsă, pusă sub semnul paranoiei: vorbeşte în şoaptă, îşi schimbă foarte des telefonul mobil, foloseşte mai mereu cash şi doar uneori carduri de credit, iar acelea sunt împrumutate de la apropiaţi, se cazează, în călătoriile sale, la diverse hoteluri, mai puţin cunoscute, unde se prezintă sub un nume fals. Adesea, acesta foloseşte deghizări, apelând la peruci şi machiaj, pentru a trece neobservat. Citiţi mai multe aici.
* A apărut neregulat în public pentru a discuta despre libertatea presei, cenzură şi reportajele de investigaţie.
* A primit trei premii pentru jurnalism, pentru activitatea sa pe WikiLeaks : „Freedom of Expression Awards" în 2008, „Amnesty International UK Media Award" (la categoria „New Media") în 2009 pentru publicarea, în 2008, a materialului „Kenya: The Cry of Blood - Extra Judicial Killings and Disappearances", un raport al organizaţiei Kenya National Commission on Human Rights despre încălcarea drepturilor omului în Kenya şi „Sam Adams Award" în 2010.
* Susţine că a învăţat de la Kafka, Koestler şi Soljeniţin că adevărul, creativitatea, iubirea şi compasiunea sunt inevitabil corupte de orice instituţie.
* Are convingerea că activităţile, în mod obişnuit confidenţiale, ale guvernelor reprezintă un abuz de putere, care poate fi prevenit doar prin darea lor în vileag.
* Susţine că se bazează pe o filozofie veche:  „Ca să poţi lua vreo decizie înţeleaptă trebuie să cunoşti care este realitatea, iar ca să iei o decizie corectă trebuie să cunoşti şi să înţelegi ce abuzuri sau intenţii de abuz au loc. Reformele importante se produc atunci când publicul şi cei care iau deciziile cunosc cum stau lucrurile în realitate".
* Interpol-ul l-a dat în urmărire, pe baza unui mandat de arest emis de un tribunal din Suedia.
* S-a predat autorităţilor, pe 7 decembrie 2010, fiind acuzat că ar fi hărţuit sexual două femei, acuzaţii respinse de Assange, care spune că ar face parte dintr-o campanie de defăimare împotriva sa. Citiţi mai multe aici.
* Furioase de dezvăluirea corespondenţei diplomatice confidenţiale,autorităţile americane caută căi să-i intenteze dosar penal pe baza legislaţiei despre spionaj.

Categories:

Leave a Reply